Gandhiaans vastenweekend: een economie van hoop

Datum: 
12/03/2021 - 18:00 tot 14/03/2021 - 16:00
Plaats: 
Thuis / online

Het jaarlijkse Gandhiaanse vastenweekend van 'Vasten voor Vrede' kan dit jaar jammer genoeg niet doorgaan omwille van de coronamaatregelen. Wel nodigen we graag uit om op afstand, maar toch verbonden, het weekend al vastend en bezinnend door te brengen. Op vrijdagavond wordt online een korte kennismaking voorzien, op zaterdagmiddag een uitwisseling rond het weekendthema en op zondag een vieringsmoment.

Wie zich wil inschrijven voor deze momenten of wie graag de uitwisseling op zaterdagmiddag meevolgt, kan dat doen door te mailen naar Filip Monbalieu: fmonbaliu@gmail.com.

Zaterdag 13 maart om 14u30: uitwisseling over 'een economie van de hoop' met Luk Bouckaert

Hoop is een rijk gelaagd begrip, maar ook een gemakkelijke prooi voor manipulatie en illusie. In het Frans zijn er twee woorden voor hoop: het mannelijke espoir wat staat voor doelgerichte, meetbare en maakbare praktijken en het vrouwelijke espérance, de contemplatieve ontvangende hoop. Beide zijn noodzakelijk. Espoir gaat over "Yes we can" en Wir schaffen das". Naar espérance verwijst Vacalf Havel als hij schrijft: Hoop is ergens voor werken omdat het goed is, niet alleen omdat het kans van slagen heeft.... Het is de zekerheid dat iets zinvol is wat ook de afloop zij of het resultaat.

Voor Luk is een economie van de hoop een economie die die espérance in haar project integreert. Een uitsluitend op espoir gerichte economie kan hoogstens uitmonden in een eco-gecorrigeerde markteconomie, een soort groen kapitalisme, wiens interne logica de roofbouw op de planeet enkel vertraagt. Echte duurzaamheid vergt een economie met 2 longen: de long van de efficiëntie en de long van de espérance die de spirituele band met de natuur herstelt. Deze laatste daagt ons uit om een economische logica te ontwikkelen die zich tot de natuur verhoudt niet louter als middel maar ook als waarde op zich. Een gigantische uitdaging en de weg is nog lang maar we putten hoop uit een Afrikaanse wijsheid : "als je snel wil gaan, ga dan alleen, als je ver wil gaan, ga dan met velen" .

Luk Bouckaert is professor emeritus ethiek aan de KUL en had in zijn werk steeds een focus op spiritualiteit, economie en hoop. Tijdens het vastenweekend deelt hij zijn visie en gaat hij met de deelnemers van deze online sessie in gesprek. Jonas Slaats modereert het gesprek.